Przypominasz sobie wakacje w Italii? Pamiętasz uwodzący zapach pizzy, słodycz wina oraz romantyczne noce między uroczymi przejściami będącymi świadkami czasów starożytnych? Takie słoneczne dni najlepiej przywieźć ze sobą do kraju – smaki, zapachy, krajobrazy. Niestety nie zawsze jest to możliwe, ale ich namiastkę można mieć we własnym gospodarstwie domowym.
Wino i pizza – te popularne przysmaki najprawdopodobniej najczęściej budzą nasze skojarzenia z Italią i z całym regionem śródziemnomorskim. O ile alkohole, nawet te najdroższe, spokojnie dostaniemy w marketach, o tyle z pizzą nie jest dobrze. Pomimo tego, że w każdej aglomeracji, mieście i miejscowości znajdzie się wiele barów serwujących pizzę, to, niestety, pozostawia ona wiele do życzenia.
Co na to poradzić? Jest to dużo bardziej oczywiste niż może się wydawać. Należy postawić na przyrządzanie swojej pizzy! Kompletni początkujący piekarze powinni rozpocząć od szperania w Internecie, zbierania przepisów i pierwszymi eksperymentami z pizzą. Eksperci stwierdzą – „no tak, ale ta pizza będzie miała nie dużo wspólnego z śródziemnomorską!” Należy przyznać im rację. Należy powtórzyć za Włochami, sekrety pizzy to przepis i… piec!
Niestety pizza z piecyka elektrycznego to nic w porównaniu do pizzy wypieczonej w klasycznym piecu do pizzy ogrzewanym polanami. To wyglądają zupełnie jak piece chlebowe, więc zbudowanie tego pieca nie będzie całkowicie szalonym pomysłem. Zresztą zauważ tylko – smak i zapach własnego pieczywa jest o wiele wyśmienitszy od tego ze sklepu, a jak będzie wyglądało to zestawienie w kwestii pizzy? Kolejna kwestia to letnie posiadówki z przyjaciółmi. Skoro na grilla tradycyjnie udajesz się do sąsiadów, dlaczego sąsiedzi nie mogliby do Twojego domu wpadać na pizzę?
Materiały do budowy pieca chlebowego czy do pizzy nie nie są bardzo drogie, a więc taki piec można zbudować nawet za kilka tys. zł. Zależy to od kształtu konstrukcji, ponieważ i tu można zdecydować się na formy mniej lub bardziej niestandardowe, piece mogą też mieścić dwie pizze. Oczywiście największe znajdą zastosowanie częściej w restauracjach, ale skromniejszy na pojedynczą pizzę zapewne świetnie zda egzamin w twoim domu czy na tarasie.