Pizza lepsza niż włoska

Przypominasz sobie urlop w Rzymie? Czujesz woń pizzy, słodycz winogron i romantyczne nocy pomiędzy uroczymi uliczkami pamiętającymi najstarsze czasy? Takie piękne chwile najlepiej zabrać ze sobą do domu – smaki, zapachy, widoki. Niestety jest to niemożliwe, ale ich namiastkę można zainstalować u siebie w gospodarstwie domowym.

Wino i pizza – te wyśmienite przysmaki chyba najbardziej kojarzą nam się z Włochami i z całym obszarem śródziemnomorskim. Na szczęście wina, nawet te najlepsze, spokojnie kupimy w winotekach, to niestety z pizzą nie jest łatwo. Pomimo tego, że w każdej aglomeracji, dużym mieście i miejscowości znajdzie się wiele lokali serwujących pizzę, to, no cóż, często z włoską pizzą ma niewiele wspólnego.

Co na to poradzić? Odpowiedź jest dużo bardziej oczywista niż można przypuszczać. Trzeba postawić na przyrządzanie własnej pizzy! Kompletni początkujący piekarze mogą zacząć od surfowania po internecie, zbierania receptur i pierwszymi przygodami z pizzą. Eksperci powiedzą – „no tak, ale ta pizza będzie miała nie wiele wspólnego z śródziemnomorską!” Trzeba przyznać im rację. Należy powtórzyć za Włochami, sekrety pizzy to przepis oraz… piec!

Niestety pizza z piecyka elektrycznego to nic w porównaniu do pizzy wypieczonej w klasycznym piecu do pizzy opalanym polanami. Wyglądają one niemal jak jak piece chlebowe, więc instalacja takiego paleniska nie będzie zupełnie egzotycznym zamysłem. Tak na marginesie, pomyśl tylko – smak i zapach swojego chleba jest stokroć wyśmienitszy od kupowanego, a jak będzie wyglądało to porównanie w kwestii ”włoskiego placka”? A jeszcze inna kwestia to letnie spotkania z sąsiadami. Skoro na grilla tradycyjnie wybierasz się do przyjaciół, dlaczego oni nie mogliby do Twojego domu wpadać na pizzę?

Materiały do budowy pieca chlebowego czy do pizzy nie nie są bardzo drogie, a więc taki piec można zbudować nawet za kilka tys. złotych. Zależy to od formy konstrukcji, bo i o w tej kwestii można pokusić się o kształty nieco bardziej wyszukane, piece mogą też mieścić dwie pizze. Oczywiście te większe znajdą zastosowanie częściej w restauracjach, ale skromniejszy na jedną pizzę zapewne świetnie sprawdzi się w prywatnym domu czy na tarasie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *