Jaka siekiera – porady dla kupujących

Dobra siekiera to w pracy w lesie, oczyszczaniu ogrodu czy zwykłym rąbaniu drewna to podstawa. Na co zwrócić uwagę przy zakupie siekiery, aby ułatwić sobie pracę?

Chociaż może się wydawać, że każda siekiera jest taka sama i składa się z trzonka i ostrza, to jednak jest wiele ich rodzajów i materiałów, z których powstają. Dodatkowo jeśli doliczyć siekiery, które powstawały w różnych rejonach kraju i świata to zbierze się niezła ich kolekcja. Oczywiście nadal składają się one z głowicy i trzonka, ale różnią się ich kształtem.

Głowica wykonana jest najczęściej ze stali węglowej, a rękojeść z drewna, metalu lub kompozytu. Wybierając siekierę należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na te dwa elementy. Solidne ostrze o odpowiednim rozmiarze zapewni łatwość rozłupywania drewna. Trzonek natomiast decyduje o wygodzie pracy – dobra rękojeść nie będzie sprawiała bólu przy dłuższej pracy. Trzonek musi być również wytrzymały – o ile w gospodarstwie domowym najczęściej wystarczy siekiera z rękojeścią drewnianą o tyle przy regularnej pracy w lesie warto zainwestować więcej w siekierę o trzonku kompozytowym. Nawet w pracach przydomowych siekiera z trzonkiem drewnianym powinna być solidna, zbudowana z twardych gatunków drewna. Trzonki kompozytowe odporne są na wilgoć (deszcz, śnieg, woda) oraz są dużo wytrzymalsze w przypadku przypadkowego uderzenia trzonkiem o drewno. Różnica pomiędzy trzonkami drewnianymi a kompozytowymi to równiez mocowanie. Te pierwsze klinowane są w uchu obucha. Te drugie najczęściej nie potrzebują dodatkowego klinowania. W przypadku siekier o drewnianej rękojeści należy zwrócić uwagę na solidność klinowania – spadający obuch może wrządzić dużą krzywdę.

Należy również zwrócić uwagę na wymiary i wagę siekiery. Jeśli potrzebujemy siekiery tylko do podcinania krzewów wówczas wystarczy niewielki toporek z drewnianą rękojeścią. Do rąbania drewna i pracy przy domu powinniśmy zainwestować w większą siekierę (ciesielska lub uniwersalna). Drwale natomiast powinni postawić na profesjonalną siekierę wykonaną z najlepszych materiałów i odpowiednio większym trzonku i ostrzu. Jeśli potrzebna jest siekiera rozłupująca (np. do pieńków) wówczas należy zakupić taką o szerokim ostrzu (siekiery rozłupujące lub siekieromłoty), które swoim ciężarek dodatkowo wesprą pracę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *